Start › Bedömningar 2020 › Grundvatten av god kvalitet 2020
MÅL: Grundvattnet ska ge en säker och hållbar dricksvattenförsörjning samt bidra till en god livsmiljö för växter och djur i sjöar och vattendrag.
BEDÖMNING: Tillgången till grundvatten är generellt sett god i Skåne men vattnets kvalitet påverkas negativt av en rad olika verksamheter och på sina håll råder konkurrens om vattnet. Grundvattnet behöver beaktas och ges större tyngd inom samhällsplanering, tillsyn, tillståndsgivning och vattenförvaltning.
Varje miljökvalitetsmål har preciseringar som förtydligar målet och används i det löpande uppföljningsarbetet av målet. För miljömålet Grundvatten av god kvalitet finns följande preciseringar:
Målet är inte möjligt att nå till 2020 med befintliga och beslutade styrmedel och åtgärder. Gifter i grundvattnet är tillsammans med påverkad kvantitet de största hindren för att målet ska nås. Det går inte att se någon tydlig riktning för utvecklingen i miljön, men de förändringar som skett genom förbud av vissa bekämpningsmedel bör med tiden ha betydelse för vattenkvaliteten. De senaste årens vattenanalyser visar dock att idag tillåtna medel inte bryts ned tillräckligt, utan hittas i grundvattnet. Det pågår mycket bra åtgärdsarbete som kommer leda till bättre kvalitet, och på sikt kommer troligen målet att kunna uppnås om detta arbete fortsätter.
Från sommaren 2018 fram till vintern 2018/19 var grundvattennivåerna i de små magasinen under, till mycket under, de normala i Skåne. Grundvattennivåerna var fortsatt relativt låga under 2019, speciellt i stora magasin. Skåne är ett jordbruksintensivt län och mycket grundvatten används för bevattning. På sina håll råder en konkurrenssituation om vattnet. Grundvattenanvändningen behöver i större utsträckning kompletteras med bevattningsdammar, dagvattendammar och liknande för att spara på grundvattenresurserna för framtida dricksvattenförsörjning. Det gäller inte bara jordbruket utan all bevattning.
Eftersom grundvattentillgången ändras i takt med klimatförändringen har Länsstyrelsen Skåne inom ramen för tillståndsansökningarna tidigare drivit igenom att tillstånden tidsbegränsas och fortsätter med detta, vilket innebär att möjligheten till vattenuttag kommer att prövas på nytt utifrån eventuella nya förhållanden efter tillståndstidens slut. En större vikt behöver även läggas på vattenbalansberäkningar och inteckningsgrad vid tillståndsansökningarna.
Av de 205 bedömda grundvattenförekomsterna i Skåne i den senaste statusklassningen har den kemiska statusen bedömts som otillfredsställande för 13 förekomster och den kvantitativa statusen har bedömts otillfredsställande för en förekomst. Tillförlitligheten har klassats som låg eller medel, endast i ett fall som hög. Vid otillräckligt underlag betraktas statusen som god. Detta innebär att det finns stora osäkerheter kopplade till statusklassningen. Övervakningen av både grundvattennivåer och grundvattenkemi behöver därför utökas. Det är viktigt att analyser utförs och att resultat rapporteras in till Sveriges geologiska undersökning för att kunna användas som underlag.
Grundvattnet behöver skyddas och övervakas
För att trygga tillräcklig kvantitet och god kvalitet av grundvatten krävs också skydd av de områden som håller dessa resurser. Länsstyrelsen och dricksvattenaktörerna har ett regionalt samarbete med syfte att säkerställa att de vattenförekomster som för framtiden i första hand är rimliga att använda för dricksvatten tydligare beaktas exempelvis i planarbete. Den nya regionala vattenförsörjningsplanen som är under framtagande kommer att bidra till detta arbete. Inrättandet av nya vattenskyddsområden och revidering av befintliga områden och föreskrifter behöver påskyndas.
Det finns omkring 150 vattenskyddsområden i Skåne varav ca 80 procent av dessa inrättades före miljöbalken trädde i kraft. Under åren 2018-2021 får länsstyrelserna extra resurser för att intensifiera arbetet med att både inrätta nya vattenskyddsområden och att se över äldre skyddsområden.
Med de ökade resurser som tilldelats Länsstyrelsen Skåne ges möjlighet att arbeta förebyggande och med egeninitierad tillsynsverksamhet i betydligt större utsträckning än tidigare. Särskilt är tillsynen inom vattenskyddsområden och på tillståndspliktiga vattenuttag prioriterad. Länsstyrelsen Skåne kommer att prioritera miljöövervakningen avseende bekämpningsmedel och miljögifter eftersom det bidrar till ökad kunskap som är nödvändig för att kunna avgöra grundvattnets status samt prioritera och följa upp åtgärder som görs för att miljömålet ska kunna uppfyllas. Vidare kommer vattenskyddsarbetet att fortsätta trappas upp.
Under Åtgärdsarbete redovisas pågående eller genomförda åtgärder på regional nivå med fokus på det senaste året. Åtgärder som genomförts av statliga myndigheter eller till följd av statliga styrmedel har prioriterats i redogörelsen, eftersom uppföljningen används som underlag för nationell uppföljning. Redovisningen kan även omfatta förändrade eller nya styrmedel.
För att skydda vårt dricksvatten mot föroreningar finns möjlighet att bilda vattenskyddsområden. Både Länsstyrelsen och kommunen kan fatta beslut om att inrätta ett vattenskyddsområde. Kopplat till vattenskyddsområdet finns olika föreskrifter till skydd för vattnet, till exempel begränsningar av hur marken får användas och av hur till exempel kemikaliska produkter och avfall får hanteras. För en verksamhet eller åtgärd kan det gälla förbud, tillstånd eller anmälningsplikt. Vattenskyddsområden kan bildas för att skydda både grundvatten och ytvatten.
Bevattningsuttag: Huvudregeln är att det behövs tillstånd för uttag av ytvatten eller grundvatten för bevattning. Uttag som uppenbart inte skadar allmänna eller enskilda intressen är undantagna från denna huvudregel. Det är du som gör uttaget som ska kunna visa vilken påverkan uttaget har på omgivningen. Alla som tar ytvatten för bevattning måste känna till Länsstyrelsen Skånes riktlinjer för bevattning. Särskilt gäller detta om man inte har tillstånd till sitt bevattningsuttag. Den som tar vatten från våra vattendrag måste själv hålla reda på aktuella flöden där uttaget görs och själv ta ansvar för att uttaget håller sig inom policyns eller tillståndets ramar.