Start › Bedömningar 2022 › Grundvatten av god kvalitet 2022
MÅL: Grundvattnet ska ge en säker och hållbar dricksvattenförsörjning samt bidra till en god livsmiljö för växter och djur i sjöar och vattendrag.
BEDÖMNING: Tillgången till grundvatten är generellt sett god i Skåne, men vattnets kvalitet påverkas negativt av en rad olika verksamheter och i vissa områden råder konkurrens om vattnet. Regeringens dricksvattensatsning under åren 2018–2021 har lett till ett förstärkt åtgärdsarbete för att skydda de allmänna dricksvattentillgångarna, få bättre koll på vattenanvändningen, förbättra vattenhushållningen och trygga dricksvattentillgången. Åtgärderna behöver fortsätta om målet ska nås till 2030.
Varje miljökvalitetsmål har preciseringar som förtydligar målet och används i det löpande uppföljningsarbetet av målet. För miljömålet Grundvatten av god kvalitet finns följande preciseringar:
Målet bedöms vara nära att nå till 2030 med befintliga och beslutade styrmedel och åtgärder, om de senaste årens satsningar, inklusive de ekonomiska extramedlen, fortsätter. Gifter i grundvattnet är tillsammans med påverkad kvantitet de största hindren för att målet ska nås, och mer åtgärder behöver genomföras.
Det går inte att se någon tydlig riktning för utvecklingen i miljön ännu, eftersom många åtgärder siktar på minskade nya föroreningar av vatten och det tar tid för vattnet att nå ner till grundvattnet. Åtgärdsarbete pågår även enligt vattenförvaltningen, där målet är att god kemisk och kvantitativ status ska nås till 2027.
Sammantaget innebär detta att vi vågar tro på en positiv trend i miljön på sikt och att målet kan vara nära att nås 2030, under förutsättning att vi får resurser att fortsätta arbeta i samma tempo som de senaste åren.
Sammantaget innebär detta att vi vågar tro på en positiv trend i miljön på sikt och att målet kan vara nära att nås 2030, under förutsättning att vi får resurser att fortsätta arbeta i samma tempo som de senaste åren.
Länsstyrelsen Skåne
Det pågår mycket bra åtgärdsarbete som kommer att leda till bättre kvalitet och kvantitet, och på sikt kommer troligen målet att kunna uppnås om detta arbete fortsätter. Extrasatsningen under 2018–2021 har lett till ett förstärkt arbete med skydd av allmänna vattentäkter, tillsyn i vattenskyddsområden och tillsyn av vattenuttag. Satsningen behöver fortsätta om arbetet ska kunna bedrivas på samma nivå. Arbetet med att inrätta vattenskyddsområden behöver påskyndas ännu mer.
Det behövs fortsatt åtgärder för att minska påverkan från pågående verksamhet, till exempel läckage av bekämpningsmedel och klorid från vägsalt. Det krävs även fortsatt kartläggning och åtgärdsarbete i förorenade områden som läcker farliga ämnen (exempelvis PFAS) till grundvattnet.
Regeringen har under 2018-2021 satsat extra pengar för ett förstärkt arbete med skydd av allmänna vattentäkter, tillsyn i vattenskyddsområden och tillsyn på vattenuttag.
Läs mer om satsningen i miljömålsbedömningen för Grundvatten av god kvalitet 2021.
PFAS eller högfluorerade ämnen är ett samlingsnamn för en grupp organiska ämnen som alla består av en kolkedja där väteatomerna är helt eller delvis utbytta mot fluoratomer. Det är en stor och komplex grupp på mer än 4700 identifierade ämnen. Gemensamt för alla PFAS-ämnen är att de är mycket svåra att bryta ner och vissa PFAS kan ha skadliga effekter, både för människa och miljö. Alla PFAS-ämnen är syntetiskt framställda och finns inte naturligt i miljön.
I Skåne har grundvattennivåerna i både små och stora magasin legat under de normala under 2020–2021. Skåne är ett tätbefolkat och jordbruksintensivt län och mycket grundvatten används för bevattning, dricksvattenproduktion och industriändamål vilket i vissa områden leder till konkurrens om vattnet.
Grundvattenanvändningen i områden med risk för överuttag behöver minska till exempel genom bättre bevattningsteknik, anläggning av bevattningsdammar, effektivare vattenanvändning i industriprocesser, återanvändning av avloppsvatten och minskat läckage i ledningsnätet, för att säkerställa en hållbar grundvattenanvändning. Dricksvattenstödet är ett viktigt led i detta arbete, men det kan behövas ytterligare incitament för att investera i teknik som sparar på vatten, framförallt inom jordbruket och industrin.
– Jag vill ta ytvatten eller grundvatten för att bevattna grödor. Får jag det?
Huvudregeln i miljöbalken säger att det behövs tillstånd för uttag av ytvatten eller grundvatten för bevattning. Uttag som uppenbart inte skadar allmänna eller enskilda intressen är undantagna från denna huvudregel.
Det är du som gör uttaget som ska kunna visa vilken påverkan uttaget har på omgivningen.
Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet över vattenuttag oavsett om du har tillstånd för uttaget eller inte.
Läs mer om vattenuttag för bevattning på Länsstyrelsens webbplats.
Länk till riktlinjer för vattenuttag för bevattning m.m. i Skåne län (pdf).
Klimatförändringarna innebär en risk för grundvattnets kvalitet och kvantitet. Länsstyrelsen Skåne kommer därför inom ramen för tillståndsansökningarna om vattenuttag fortsätta att yrka på att tillstånden tidsbegränsas. En större vikt behöver läggas på vattenbalansberäkningar och inteckningsgrad vid tillståndsansökningarna.
Flera aktörer verkar och samverkar för att göra alla uttag av grundvatten tidsbegränsade, oavsett om det gäller bevattning inom jordbruk, industriella ändamål eller uttag för kommunal dricksvattenförsörjning. Länsstyrelsen i Skåne är en av aktörerna, med syfte att skapa en hållbar vattenanvändning när klimatet förändras.
Läs mer om hur vattendomar tidsbegränsas för framtidens klimat (fördjupning på SMHI:s webbplats).
Alla tillstånd till vattenuttag (tidigare kallade vattendomar) baseras på beräkningar av hur mycket vatten som finns och återskapas inom det område tillståndsansökan avser. Är skillnaden stor mellan beräkningar och faktiska förhållanden kan det leda till ett överuttag av vatten, vilket kan bli ohållbart över tid.
Vattenbalansberäkning: sammanställning av de olika processer som tillför vatten respektive bortför vatten från ett grundvattenmagasin (eller vattendrag).
Inteckningsgrad: förhållandet mellan den beräknade mängden vatten som bildas och den mängd som det finns tillstånd till att ta ut/leda bort över samma tidsperiod. Vissa vattenuttag är undantagna krav på tillstånd, och den volym vatten som det finns tillstånd till att ta ut utnyttjas inte fullt ut varje år. Ibland används därför även begreppet ”nyttjandegrad” för att beskriva hur stor andel av den volym vatten som bedöms bildas i ett område under t.ex. ett år som faktiskt tas bort från magasinet.
Grundvattenbildningen avgörs bland annat av nederbörd, vattenhalt i marken och jordart. Även tiden på året har stor betydelse för grundvattenbildningen. Under en sommarmånad brukar det mesta av nederbörden avdunsta eller tas upp av vegetationen, medan under hösten brukar normala nederbördsmängder räcka för att det ska ske grundvattenbildning.
För att kunna bevara naturgrusförekomster som är viktiga för grundvattenbildningen och dricksvattenproduktionen, behövs ytterligare styrmedel för att begränsa användningen av naturgrus och på så sätt premiera annat material och teknik för att ta fram likvärdiga ersättningsprodukter.
Under åren 2015, 2016, 2017 respektive 2020 beviljades två nya tillstånd för naturgrustäkt i Skåne. Under åren 2018, 2019 och 2020 har inga nya tillstånd beviljats.
I den senaste statusklassningen har 13 av de 205 bedömda grundvattenförekomsterna i Skåne bedömts ha otillfredsställande kemisk status och en förekomst otillfredsställande kvantitativ status. Vid otillräckligt underlag betraktas statusen som god. Tillförlitligheten har i de flesta fall klassats som låg eller medel, vilket innebär stora osäkerheter kopplade till statusklassningen. Grundvattenberoende ekosystem har för första gången ingått i statusklassningsarbetet, men kunskapsluckorna är fortfarande stora. Övervakningen av både grundvattennivåer och grundvattenkemi behöver utökas och resultaten rapporteras in till SGU.
Vid otillräckligt underlag betraktas statusen som god. Tillförlitligheten har i de flesta fall klassats som låg eller medel, vilket innebär stora osäkerheter kopplade till statusklassningen.
Länsstyrelsen Skåne
Sveriges geologiska undersökning, SGU, är myndigheten för frågor om berg, jord och grundvatten i Sverige.
Under Åtgärdsarbete redovisas pågående eller genomförda åtgärder på regional nivå med fokus på det senaste året. Åtgärder som genomförts av statliga myndigheter eller till följd av statliga styrmedel har prioriterats i redogörelsen, eftersom uppföljningen används som underlag för nationell uppföljning. Redovisningen kan även omfatta förändrade eller nya styrmedel.
Länsstyrelsen Skåne har till följd av de extra medlen i dricksvattensatsningen under 2018–2021 förstärkt arbetet med att skydda dricksvatten. Arbetet omfattar åtgärd 4 för länsstyrelserna i Vattenmyndigheternas åtgärdsprogram.
Länsstyrelsen Skåne har intensifierat arbetet med att inrätta vattenskyddsområden, genom samtal och information till kommuner. Länsstyrelsen har beslutat om 1 nytt vattenskyddsområde, 9 ansökningar om inrättande eller revidering av befintliga skyddsområden och skyddsföreskrifter handläggs, och arbete med ytterligare 5 områden pågår.
För att skydda vårt dricksvatten mot föroreningar finns möjlighet att bilda vattenskyddsområden. Både Länsstyrelsen och kommunen kan fatta beslut om att inrätta ett vattenskyddsområde.
Vattenskyddsområden har en geografisk avgränsning och kan vara indelade i olika zoner. Kopplat till vattenskyddsområdet finns olika föreskrifter till skydd för vattnet. Det kan innebära begränsningar av hur marken får användas och av hur till exempel kemikaliska produkter och avfall får hanteras. För en verksamhet eller åtgärd kan det gälla förbud, tillstånd eller anmälningsplikt. Vattenskyddsområden kan bildas för att skydda både grundvatten och ytvatten.
Länsstyrelsen Skåne har genomfört egeninitierad tillsyn på tillståndsgivna grundvattenuttag främst omkring Kristianstadsslätten och Österlen, där det finns risk för vattenbrist, för att följa upp att tillstånden följs.
Länsstyrelsen Skåne har under 2021 beviljat stöd för bättre vattenhushållning från anslag 1:11 med nästan 7 miljoner kronor till 20 nya projekt som ska leda till bättre vattenhushållning och/eller tryggad dricksvattenförsörjning.
Bidrag till åtgärder för en tryggad tillgång till dricksvatten: Bidrag kan sökas hos länsstyrelsen. Bidraget ska avse åtgärder i fråga om vattenskyddsområden, vattenbesparing, framtagande av kunskaps- eller planeringsunderlag, investering i ny teknik eller andra åtgärder.
Läs mer om bidraget på Havs- och vattenmyndighetens webbplats.
Länsstyrelsen är med och övervakar miljön i Sverige. Vi studerar bland annat regionala miljöfrågor som är viktiga i länet just nu.
Att undersöka och följa tillståndet i miljön över tid är en viktig del av Länsstyrelsens miljöarbete. Resultaten används bland annat för att följa upp arbetet med miljömålen, för att upptäcka nya hot mot miljön och för att fungera som referensmaterial för andra typer av miljöstudier.
Tillräckligt med grundvatten av god kvalitet är en förutsättning för såväl ett ekosystem i balans som god hälsa. Skåne är ett tätbefolkat län med många tätorter, vägar och miljöfarliga verksamheter samt mycket jordbruksmark och stora grundvattenuttag. Miljöövervakningen visar tydligt att det skånska grundvattnet påverkas negativt.
Länsgemensamt delprogram med start 2021. Kemiska analyser på grundvatten som kan användas som underlag för uppföljning av miljökvalitetsmålen för grundvatten samt som i möjligaste mån uppfyller vattenförvaltningens behov av kontrollerande övervakning och riskbaserad övervakning inom avgränsade grundvattenförekomster. I första hand kommer större allmänna vattentäkter och källor att övervakas. Där det saknas allmänna vattentäkter eller källor kan även enskilda brunnar och grundvattenrör vara aktuella för övervakning. Urvalet av provplatser kommer att arbetas fram under programperioden.
Länsgemensamt delprogram med start 2021. Miljöövervakningen av grundvattennivåer förväntas bidra till bättre underlag för att uppfylla vattenförvaltningens behov av kontrollerande och operativ övervakning, följa upp miljökvalitetsmålet Grundvatten av god kvalitet, följa trender kopplade till klimatförändringar, upptäcka problemområden så att insatser för att åtgärda dessa kan sättas in i tid samt bedöma om tillståndsansökningar för vattenuttag kan beviljas. I samarbete med SGU görs en årlig enkel datasammanställning av resultatet från regional och nationell nivåövervakning i respektive län. SGU arbetar med att ta fram ett modelleringsverktyg för att kunna göra veckovisa prognoser av grundvattennivåer.
Länk till VISS (VattenInformations System i Sverige) där miljöövervakningsdata tillgängliggörs.
Information om den nationella miljöövervakningen finns på Havs- och Vattenmyndighetens webbplats. Följande nationell övervakning berör Skåne:
Under oktober och november 2019 utförde SGU helikopterburna mätningar i Blekinge och Skåne. Mätningarna genererar information om utbredning av grundvattenförande jordlager och bergarter, och genomfördes i syfte att öka kunskapen om grundvattenförhållanden och områden som kan vara av intresse för vattenförsörjning.
Läs mer om de helikopterburna mätningarna på SGU:s webbplats.
Miljösamverkan Skåne har tagit fram checklistor och rutiner för tillsyn inom vattenskyddsområden.
Läs om projektet Vatten i Skåne på Miljösamverkans Skånes webbplats.
Länsstyrelsen har fortsatt arbetat med att uppdatera den regionala vattenförsörjningsplanen.
Länsstyrelsen Skåne arbetar med att ta fram en regional materialförsörjningsplan för ett hållbart ballastuttag, där skydd av viktiga grundvattenförekomster ingår.
Länsstyrelsen Skåne har sammanställt resultaten från en enkät som skickades till samtliga verksamhetsutövare med tillstånd till miljöfarlig verksamhet i syfte att kartlägga deras vattenförbrukning och behov av åtgärder för att hantera/förebygga vattenbrist. 45 procent av de som har svarat på enkäten anger att de har genomfört eller planerar att genomföra vatteneffektiviserande åtgärder. En femtedel av verksamheterna har överskottsvatten att nyttja för andra främst för bevattning, kylning eller tekniskt vatten.
Miljöfarlig verksamhet regleras enligt lagen i miljöbalken. Om du ska starta och driva vissa miljöfarliga verksamheter krävs tillstånd eller anmälan.
Läs mer om miljöfarlig verksamhet på Länsstyrelsens webbplats.
Länsstyrelsen Skåne driver ett projekt om vattenåtervinning i miljöprövning för att utreda och klargöra vilka möjligheter som finns att lyfta frågan om vattenåtervinning inom prövningen av verksamheter som släpper ut stora mängder vatten.
Länsstyrelsen Skåne är restriktiv med att tillstyrka natursgrustäkter, både nya och befintliga.
Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp AB (NSVA) har provtagit råvatten för bekämpningsmedel som inte ingår i svenska analyspaket, men som hittats i Danmark.
NSVA (Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp) är ett kommunägt bolag som levererar dricksvatten, renar avloppsvatten och tar hand om dagvatten i åtta kommuner i nordvästra Skåne.
Region Skåne har i samverkan med RISE ett uppdrag om vatteneffektivisering i skånska företag.
Ladda ner Beslutsstöd för en hållbar vattenanvändning från Utveckling Skånes webbplats (pdf).
RISE Research Institutes of Sweden AB (RISE) är ett svenskt helägt statligt forskningsinstitut, som samverkar med universitet, näringsliv och samhälle för innovationsutveckling och hållbar tillväxt. Läs mer på RISEs webbplats.
Det pågår mycket arbete i de skånska kommunerna med att skydda oskyddade vattentäkter samt revidera gamla vattenskyddsområden och föreskrifter, enligt svar på Länsstyrelsen Skånes skrivelse till kommunledningarna.
Följande åtgärder medfinansieras med stöd för bättre vattenhushållning:
VA = förkortning för vatten och avlopp.
Sydvatten AB är ett kommunägt företag som producerar dricksvatten till 17 kommuner i västra Skåne.
VA SYD är en regional VA-organisation som verkar i sydvästra Skåne och som även har hand om avfallshanteringen i Burlövs kommun och Malmö stad.
Helios Innovations AB i samarbete med Befesa Scandust AB testar ny teknik för avsaltning av havsvatten med hjälp av restvärme från tunga industrier för att minska dricksvattenanvändningen. Projektet medfinansieras av stöd för bättre vattenhushållning.
Hushållningssällskapet Skåne testar ny teknik för behovsanpassad bevattning i jordbruket som ger bättre skörd trots mindre vattenåtgång. Projektet medfinansieras av stöd för bättre vattenhushållning.