Miljömålsillustration för generationsmålet. Barn med vatten. Illustration: Tobias Flygar.

Generationsmålet

MÅL: Det övergripande målet för miljöpolitiken är att till nästa generation lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta, utan att orsaka ökade miljö- och hälsoproblem utanför Sveriges gränser.

BEDÖMNING 2024: På grund av bristande finansiering är det svårt att bevara och främja den biologiska mångfalden i utpekat värdefull natur, och utvecklingen går just nu åt fel håll i skyddade områden. En mycket liten andel av Skånes vatten når god ekologisk status.

En kraftig utbyggnad av de skånska elnäten är nödvändig för att klara det ökande behovet av el. Sol- och vindenergi behöver byggas ut, och äldre vindkraftverk behöver ersättas med nyare. Annars riskerar länet både företagskonkurser och negativa ekonomiska och sociala konsekvenser för många hushåll.

De ekonomiska medel som används för genomförande av olika projekt ger arbete och inkomst till många regionala aktörer. Vi ser också positiva sociala effekter hos lokalbefolkningen, exempelvis bland lantbrukare och skolbarn.

Länsstyrelsen Skåne bevakar de målövergripande aspekterna bland annat i arbetet med samhällsplanering, miljö- och naturprövning men bedömer att måluppfyllelsen är låg.

Generationsmålet visar på den samhällsomställning som krävs för att vi ska kunna lämna över ett samhälle där de stora miljöproblemen är lösta till kommande generationer. 

  • Ekosystemen har återhämtat sig, eller är på väg att återhämta sig, och deras förmåga att långsiktigt generera ekosystemtjänster är säkrad.
  • Den biologiska mångfalden och natur- och kulturmiljön bevaras, främjas och nyttjas hållbart.
  • Människors hälsa utsätts för minimal negativ miljöpåverkan samtidigt som miljöns positiva inverkan på människors hälsa främjas.
  • Kretsloppen är resurseffektiva och så långt som möjligt fria från farliga ämnen.
  • En god hushållning sker med naturresurserna.
  • Andelen förnybar energi ökar och energianvändningen är effektiv med minimal påverkan på miljön.
  • Konsumtionsmönstren av varor och tjänster orsakar så små miljö- och hälsoproblem som möjligt.

Åtgärdsarbete för Generationsmålet i Skåne

Här berättar vi om åtgärder som genomförts i Skåne under det senaste året, alltså från hösten 2023 till hösten 2024.

Allt som genomförts i Skåne finns inte med. Vi har prioriterat att ta med åtgärder som genomförts av statliga myndigheter eller till följd av statliga styrmedel, eftersom den regionala miljömålsuppföljningen används som underlag för nationell uppföljning.

Ett mål i taget: webbinarieserie om Globala målen

Länsstyrelsen Skåne och Hållbar Utveckling Skåne arrangerar en webbinarieserie om de globala målen riktad mot näringslivet: Ett mål i taget. Under 2024 har webbinarier genomförts om de sju första målen. Finansiering: Region Skåne, Sparbanken Syd och miljömålsmedel.

Alla webbinarier i serien Ett mål i taget spelas in. Du hittar dem på Hållbar utveckling Skånes webbplats. Där hittar du också information om kommande webbinarier i serien.

Ett mål i taget: Ystadmodellens webbinarieserie, Hållbar utveckling Skåne

Tvärsektoriellt ordinarie arbete på länsstyrelsen en viktig pusselbit

Länsstyrelsen Skåne arbetar med att kartlägga tillståndet i våra vatten samt identifiera påverkanskällor.

Länsstyrelsen Skåne arbetar också för att hantera olika tvärsektoriella frågor kopplade till miljöfarlig verksamhet, jordbruksverksamhet, förorenade områden, landsbygdsutveckling, vattenskydd, fiske, våtmarker, miljöprövning, infrastruktur, dagvattenhantering, samhällsplanering, med mera, för att förbättra vattenkvalitet och vattenhushållning.

Dialog och vägledning för att snabba på kommunalt vattenarbete

Länsstyrelsen Skåne har under det senaste året fokuserat på vägledning och dialog med kommunerna för att snabba på åtgärdsarbetet inom vattenområdet, bland annat genom dialogmöten med länets kommuner. 

Ett av mötena handlade om vägledning gällande miljötillsyn och miljökvalitetsnormer för vatten och riktade sig till Skånes samtliga kommuner. 

Fyra av mötena – uppdelade på avrinningsområden för att premiera samverkan mellan kommuner – rörde samtliga områden där kommunerna har ansvar för åtgärder för att förbättra vattenmiljön. 

Arbetet kommer att leda till bättre vattenkvalitet och ökad insikt om vikten av att hushålla med vatten i landskapet.

Flygfoto av vattendrag. Text om miljömålsuppföljing, dialog och vägledning kring vattenåtgärder.
Foto: Anna Stenlo

Kamera och märkning ger bättre kunskap kring vandrande fisk

I Nybroån i sydöstra Skåne har en ny och modernare kamera installerats för att dokumentera fiskvandringen både uppåt och nedåt i ån med bättre precession. Fisk i ån, framförallt havsöring, har märkts så att den kan följas även påföljande år, när den kommer tillbaka för lekvandring. 

Projektet sker i nära samarbete mellan SLU, Lunds universitet, Ystadortens fiskevårds- och sportfiskeförening, Länsstyrelsen Skåne och Havs- och vattenmyndigheten. 

Resultaten från projektet ska ge bättre kunskaper kring fiskars rörelsemönster och livsstrategier både i ån och i havet, vilket sedan kan användas för att på ett ekosystembaserat sätt förvalta våra fiskbestånd.

Beslut om skyddade områden och förberedelser för kommande skydd 

Länsstyrelsen Skåne har beslutat om flera skyddade områden i form av naturreservat och biotopskyddsområden, och naturvårdsavtal har ingåtts för både nya och utvidgade områden. Under perioden september 2023 – oktober 2024 har 1775 hektar natur skyddats, både land- och vattenområden.

Skyddade naturområden bidrar till samhällsomställningen genom att ge möjlighet för bibehållna livsmiljöer för en mångfald av arter, genom att förutsättningarna för friluftsliv blir bättre, samt genom förbättrad kolinlagring i naturen.

Under perioden betalades 66 miljoner kronor av statliga medel i intrångsersättning för marker i Skåne inför kommande beslut om naturskydd (särskilda markägaravtal).

Vill du hitta skånska besöksmål med en viss typ av natur? 

På Länsstyrelsens webbplats kan du söka bland våra besöksmål utifrån vad du är intresserad av och vad du har för behov i form av tillgänglighet och annat.

Du kan också söka i reservatskartan.

Hitta ditt nästa besöksmål, Länsstyrelsen Skåne

Tre reservat ska bli ett på Kullaberg

Länsstyrelsen Skåne arbetar under år 2023-2025 med att slå ihop tre naturreservat (Västra Kullaberg, Östra Kullaberg samt Strandhagen i Arild med tillhörande 300 meter omgivande havssträcka) för att bilda ett. 

Under 2024 har dialogmöten och samverkan med allmänheten i Höganäs kommun genomförts. Förväntad effekt är att enhetliga föreskrifter gör platsen mer tillgänglig och lätt att förstå.

Naturum satsar på långsiktigt hållbar förvaltning

Naturumen på Söderåsens nationalpark och Kullabergs naturreservat har arbetat med att skapa en förvaltning som är långsiktigt hållbar för både natur- och kulturmiljön, lokalsamhället, företagare och besökarna, med hållbara turistflöden. 

Arbetet är bland annat kopplat till Europarc Sustainable Tourism in Protected Areas och till projektet Hållbarare och säkrare leder på Kullahalvön, som finansieras genom EU:s landsbygdsprogram. 

Arbetet har både inneburit dialogprocesser med lokalsamhället och fysiska åtgärder i form av bland annat klimatanpassade leder, självstängande grindar, tillgängliggörande för MTB-cykling och digital infrastruktur. 

Förväntade effekter är nöjdare turister, mindre påverkan på natur- och kulturmiljö, samt färre konflikter mellan olika målgrupper.

En halvö som sticker ut i havet.
Kullaberg. Foto: Mostphotos

Kulturmiljö kopplad till havet

Länsstyrelsen Skåne har färdigställt planeringsunderlag för kulturmiljövärden kopplade till havet. Underlagen ska primärt fungera för havsplaneringens syften, men kan även användas för att hantera kulturmiljövärden ur ett bredare perspektiv.

Skydd av kulturmiljö i väpnad konflikt

Länsstyrelsen Skåne har under året märkt ut fast kulturegendom som omfattas av 1954 års Haagkonvention om skydd för kulturegendom i väpnade konflikter med så kallad BlueShield-märkning. Cirka 60 miljöer i länet har valts för utmärkning.

Kulturegendom som är av stor betydelse för vårt kulturarv behöver skyddas i händelse av krig. Länsstyrelsen har i uppdrag att både märka upp viss kulturegendom och att ha en plan för undanförsel av betydelsefull kulturegendom i länet.

Skydda kulturegendom, Länsstyrelsen Skåne

Blåvitt märke samt text om Kulturegendom skyddad enligt Haagkonventionen.
BlueShield-märkning i Malmö. Foto: Ann Tschannen.

Jordbruksprojekt med många dimensioner ger även social samvaro

Länsstyrelsen Skåne ansvarar för ett antal projekt inom områdena Ekologisk produktion, Ett rikt odlingslandskap, Greppa näringen, Djurvälfärd, Konkurrenskraft, Livsmedel och besöksnäring

Syftet är att främja en smart, konkurrenskraftig, motståndskraftig och diversifierad jordbrukssektor som säkerställer livsmedelstryggheten på lång sikt, stödja och stärka miljöskydd, biologisk mångfald och klimatåtgärder och bidra till uppnåendet av Europeiska unionens miljö- och klimatrelaterade mål, bland annat inom Parisavtalet, samt förbättra den socioekonomiska strukturen i landsbygdsområden. 

Projekten löper över flera år under projektperioden 2023-2027 och finansieras genom EU-medel (via CAP) som fördelats till Jordbruksverket (via SP (strategisk plan)) och vidare till Länsstyrelserna. Åtgärder inom projekten genomförs av upphandlade externa aktörer av olika slag. 

Utöver de miljömässiga effekterna bidrar aktiviteterna inom projekten till möjligheter för lantbrukare, som ofta är ensamföretagare, att träffas i sociala sammanhang och skapa nätverk med andra i liknande situation. Det bidrar till en ökad psykologisk trygghet och stabilitet, vilket kan motverka den psykiska ohälsan som annars generellt ökat hos lantbrukare.

Livsmedelsförsörjning kopplas till beredskap och biologisk mångfald

Länsstyrelsen Skåne arbetar aktivt med livsmedelsstrategin och kopplar samman frågor kring livsmedelsförsörjning med beredskapsfrågor och biologisk mångfald.

Arbete med ny miljöhälsorapport påbörjat

Länsstyrelsen Skåne har under året, inom ramen för Hälsorelaterad miljöövervakning, tillsammans med Region Skåne och Arbets- och miljömedicin i Lund, påbörjat arbetet med att ta fram en regional rapport baserad på den senaste förtätade miljöhälsoenkäten i Skåne.

Våtmarkssatsningar med många positiva effekter

De olika satsningar på våtmarker som olika aktörer genomför runtom i Skåne bidrar till en renare vattenmiljö och i viss mån till ett ökat upptag av koldioxid. De bidrar även till att vattnets uppehållstid i landskapet fördröjs vilket medför att den fysiska miljön för människor som bor utmed vattendrag blir säkrare.

Mobil naturskola hjälper hälsa och identitet

Naturum Kullaberg driver, i samarbete med Höganäs kommun, Höganäs mobila naturskola, med medel från Stiftelsen Gripen och Höganäs kommuns innovationsfond.

Under vårterminen 2024 deltog 1752 förskole- och skolelever i naturskolan, vars verksamhet tar plats i närnaturen som är mer tillgänglig i vardagen. Naturskolan tar också emot deltagare från SFI-undervisning, äldrevården och LSS-boenden.

Utevistelse, naturkontakt och friluftsliv är viktiga för fysisk och psykisk hälsa, miljömedvetenhet och identitet.

Grön hälsa på Kullaberg

Naturum Kullaberg genomför projektet Greenhealth, som är ett av EU:s Interregprojekt. Syftet är att bevara Kullabergs biologiska mångfald och samtidigt bidra till att stärka människors hälsa. 

Som en förlängning av projektet har naturumet haft ett utökat samarbete med Höganäs kommun med fokus på tillgänglighet.

Deltar i grupper för cirkularitet

Länsstyrelsen Skåne sitter med i miljömålsrådets programområde Cirkularitet i klimatomställningens materialflöden och är representerad i Delegationen för cirkulär ekonomis referensgrupp.

Illustration av cirkularitet.
Illustration: Studio Flygar

Miljömålsrådet inrättades av regeringen år 2014. Rådet består av chefer för 19 myndigheter som är strategiskt viktiga för förutsättningarna att nå generationsmålet och miljökvalitetsmålen. 

Miljömålsrådets programområden är:

  • Ramverk för nationell planering
  • Samverkan för ett hållbart livsmedelssystem
  • Hälsa som drivkraft för miljömålen och hållbar utveckling
  • Cirkularitet i klimatomställningens materialflöden
  • Kolinlagring och biologisk mångfald i landbaserade ekosystem.

Miljömålsrådet avslutar också följande programområden som pågått sedan 2019:

  • Staten går före
  • Styrmedel för hållbar konsumtion
  • Hållbar elektrifiering
  • Klimathänsyn i bygg- och anläggningsbranschen
  • Syntesarbete om ett hållbart livsmedelssystem
  • Insatser för grön infrastruktur.

Miljömålsrådet, sverigesmiljomal.se

Effektkommission samlar aktörer för elektrifieringen

Region Skåne har tagit initiativ till Effektkommissionen för att samla aktörer som kan bidra till elektrifieringen av Skåne, och Färdplan för Skånes elförsörjning 2030 har lanserats. 

Den övergripande målbilden är att Skånes självförsörjningsgrad av eleffekt ska öka från dagens 15 procent till minst 50 procent fram till 2030. 

Länsstyrelsen Skåne leder en av fokusgrupperna, som arbetar med snabbare och effektivare tillståndsprocesser. Länsstyrelsen har också samverkat med Svenska Kraftnät och E.ON för att underlätta i koncessionsärenden där Länsstyrelsen är remissinstans.

Vägledning för solel på jordbruksmark

Länsstyrelsen Skåne har tagit fram en vägledning för aktörer som vill bygga anläggningar för att producera solel på jordbruksmark i Skåne.

Målet är att vägledningen ska ge möjlighet för mer fossilfri elproduktion i Skåne, utan negativ påverkan på livsmedelsproduktionen.

Länsstyrelsen Skåne har tagit fram en vägledning för aktörer som vill bygga anläggningar för att producera solel på jordbruksmark i Skåne. Målet är öka möjligheterna till fossilfri elproduktion i Skåne, utan negativ påverkan på livsmedelsproduktionen.

Nyhet: Ny vägledning om solceller på jordbruksmark, Länsstyrelsen Skåne

Ökad kunskap om vätgas

Länsstyrelsen Skåne deltar aktivt i regionala och nationella projekt för att underlätta utbyggnaden av vätgas som en hållbar energikälla och för att bidra till att öka kunskapen om tillståndsprocessen.

Klimatsmart konsumtion i ny strategi

Konsumtionsgruppen, med representanter för Länsstyrelsen Skåne, Region Skåne, kommuner, akademin och civilsamhället, har tagit fram åtgärder till den reviderade Klimat- och energistrategin inom området Klimatsmart konsumtion.

Skånsk städkarta ska minska nedskräpning

Länsstyrelsen Skåne har tillsammans med Marint Kunskapscenter i Malmö, fyra skånska kommuner samt Städa Sverige lanserat Skånsk Städkarta, ett interaktivt verktyg för att minska nedskräpningen.

Finansiering: miljömålsmedel och Region Skånes miljövårdsfond.

Skånsk städkarta finns både som app och på webben: www.skanskstadkarta.se

Webbinarier om hållbar konsumtion och cirkulär ekonomi

Länsstyrelsen Skåne har, inom RUS (Regional Utveckling och Samverkan i Miljömålssystemet), arrangerat tio frukostwebbinarier om hållbar konsumtion och cirkulär ekonomi.