Start › Sammanfattning Miljötillståndet 2019
Inget av de tolv miljökvalitetsmål som följs upp på regional nivå bedöms kunna nås till år 2020 i Skåne län. Bedömningarna är desamma som i förra årets uppföljning för samtliga bedömda miljökvalitetsmål.
Länsstyrelserna har inte bedömt måluppfyllelse för miljökvalitetsmålen Begränsad klimatpåverkan, Skyddande ozonskikt eller Säker strålmiljö. Förutsättningarna för att nå dessa mål är i huvudsak beroende av internationella insatser. Bedömning av dessa mål görs därför samlat på nationell nivå.
Endast två mål, Frisk luft och God bebyggd miljö, bedöms ha en positiv utveckling. För Frisk luft är det en förbättring jämfört med tidigare år. Två mål, Ett rikt odlingslandskap och Ett rikt växt- och djurliv, har en fortsatt negativ utveckling. Tidigare år har även utvecklingen för Levande skogar bedömts som negativ, men har i år angetts med en ”neutral pil”. För övriga mål går det inte att se en tydlig riktning för utvecklingen i miljön eller så finns det inte tillräckligt med underlag för att kunna göra en bedömning.
Skåne har ett flertal stora utmaningar som måste bemästras för att vända de negativa trenderna i vår miljö. I vårt aktuella åtgärdsprogram för miljömålen har fem utmaningar identifierats som särskilt viktiga för miljöarbetet i Skåne: Hållbara transporter, Hänsyn till Skånes hav, sjöar och vattendrag, Hushållning med Skånes mark- och vattenresurser, Skydd av Skånes natur- och kulturvärden samt Hållbar konsumtion.
Under 2018 fastställdes en ny Klimat- och energistrategi för länet inom ramen för Klimatsamverkan Skåne (KSS). Den nya Klimat- och energistrategin omfattar även ett utsläppsmål för konsumtion.
Det pågår mycket arbete inom havsplanering kopplat till havsmiljödirektivet och vattenförvaltningen, Öresunds vattensamarbete, biosfärsområde Vattenriket, Vombsänkan och Öresund. Länsstyrelsen arbetar också med att ta fram ett förslag till beslut om marint naturreservat av skånska Kattegatt.
När det gäller restaurering av naturmiljöer på land sker fortsatt mycket arbete inom ett flertal stora LIFE-projekt; SemiaquaticLife, BushLife, LIFE e-Natura2000.edu och LIFE Coast Adapt.
Länsstyrelsen arbetar med genomförandet av en intern handlingsplan för Agenda 2030 och i en regional Agenda 2030-grupp. Miljömålen är den miljömässiga dimensionen i detta arbete.
JA: Miljökvalitetsmålet nås med i dag beslutade styrmedel och med åtgärder genomförda före 2020.
NÄRA: Miljökvalitetsmålet är delvis uppnått eller kommer delvis att kunna nås med i dag beslutade styrmedel och med åtgärder genomförda före 2020.
NEJ: Miljökvalitetsmålet är inte uppnått och kommer inte kunna nås med befintliga och beslutade styrmedel och åtgärder.
POSITIV: Utvecklingen i miljön är positiv.
NEUTRAL: Det går inte att se en tydlig riktning för utvecklingen i miljön.
NEGATIV: Utvecklingen i miljön är negativ.
OKLAR: Tillräckliga underlag för bedömning av utvecklingen i miljön saknas.
Det sjuder i grytan och många myndigheter, kommuner, branschorganisationer, företag och organisationer bidrar med olika insatser för att nå generationsmålet. Åtgärder genomförs av såväl enskilda aktörer som i bred samverkan inom Miljösamverkan Skåne, HUT Skåne, Sydsvenska handelskammaren, CSR Skåne med flera plattformar för hållbar utveckling. Förnybar energi och energieffektivisering, cirkulär ekonomi, matsvinn, minskade utsläpp av plast i naturen, ekosystemtjänster, ekologisk kompensation, ändrade konsumtions- och produktionsmönster samt implementering av Agenda 2030 i den löpande verksamheten är trender som tagit ordentlig fart i länet.
Växthusgasutsläppen i Skåne minskade med 33 procent år 1990–2016, vilket till största delen beror på mer än halverade utsläpp från energiförsörjningen. Utsläppen från transporter och arbetsmaskiner minskade endast med 14 procent. Utsläpp genom konsumtion av produkter tillverkade utomlands fortsätter öka.
Läs hela texten om miljömålet Begränsad klimatpåverkan 2019.
Åtgärder på flera nivåer minskar fossilbränsleberoendet, och särskilt elektrifieringen av transportmedel kan minska trafiksektorns utsläpp av luftföroreningar. Utvecklingen för kvävedioxider går åt rätt håll, men halterna av partiklar i luft är fortsatt höga.
Sjöar, vattendrag, skogsmark samt växter och djur skadas av den försurning som drabbar landskapet. Svavel- och kväveutsläpp samt skogsavverkning är drivkrafter i försurningsprocessen. Utvecklingen är överlag positiv, men drabbade ekosystem uppvisar ännu starka, negativa effekter.
Läs hela texten om miljömålet Bara naturlig försurning 2019.
Infriandet av en Giftfri miljö kräver internationella och nationella överenskommelser samt innovationer, och det krävs ett ambitiöst miljöarbete från alla aktörer i hela konsumtionskedjan. Trots bra exempel på lokal och regional nivå är det ändå oklart hur den kemiska statusen påverkar miljön.
Vid mitten av 1900-talet började ämnen som har en nedbrytande effekt på ozonskiktet att tillverkas och släppas ut och det ledde till omfattande problem. Tack vare effektiv reglering genom lagstiftning har problemen i princip lösts i Sverige. Det finns tecken på att ozonskiktet börjar återhämta sig före 2020 och sedan fortsätta.
Antalet hudcancerfall fortsätter att öka. En olycka i ett kärnkraftverk i annat län eller annat land skulle medföra risk för omfattande exponering av joniserande strålning. Den dagliga exponeringen från magnetfält och UV-strålning kan minskas via arbetsmiljöregler och information till allmänheten.
Övergödningssituationen är allvarlig i Skåne. Andelen jordbruksmark är stor och de enskilda avloppen många samtidigt som den fysiska påverkan på våra vatten är utbredd. Många åtgärder har genomförts och utsläppen av övergödande ämnen minskar men åtgärdsbehovet är fortfarande mycket stort.
Livsmiljöer och arter har förstörts eller skadats av bland annat exploatering, rensningar, vattenuttag och bekämpningsmedel. Skydd av sjöar och vattendrag har prioriterats men går trögt. Åtgärdsarbetet har intensifierats. 17 procent av de bedömda skånska ytvattenförekomsterna uppnår god status.
Läs hela texten om miljömålet Levande sjöar och vattendrag 2019.
Tillgången till grundvatten är generellt sett god i Skåne men vattnets kvalitet påverkas negativt av en rad olika verksamheter och på sina håll råder konkurrens om vattnet. Grundvattnet behöver beaktas mer och ges större tyngd inom samhällsplanering, tillsyn, tillståndsgivning och vattenförvaltning.
Problem kvarstår med övergödning, svaga fiskbestånd, bottentrålning, bifångster, miljögifter, skräp och exploatering som påverkar havsmiljön. Såväl nationellt som internationellt krävs mer kunskap, hållbart fiske, fler skyddade områden samt åtgärder och bevakning av miljögifter och skräp.
Läs mer om miljömålet Hav i balans samt levande kust och skärgård 2019.
Många insatser görs i form av skydd, nyanläggningar, restaureringar och skötsel, men Skånes våtmarker fortsätter att påverkas negativt av dikesrensningar, utebliven hävd och övergödning.
Skåne präglas av ett aktivt skogsbruk vilket fragmentiserat flera hotade arters naturliga livsmiljöer. Uttag av bioenergi i form av till exempel GROT-uttag och stubb-brytning påverkar mark och vatten negativt. Alltjämt skadas kulturlämningar i skogsbruket. Enligt rödlistan 2015 är över 770 rödlistade arter knutna till ädellövskog i Skåne varav flera har sin huvudsakliga utbredning här.
Den totala åkerarealen har under längre tid minskat på grund av rationalisering och tätortsutbyggnad. Antalet småbiotoper och landskapselement har minskat liksom arealen betesmarker och slåtterängar. Det krävs samverkande insatser för landsbygdsutveckling för att stoppa den negativa trenden.
Skåne är ett landskap med många unika kvaliteter. Utmaningen är att göra goda avvägningar i den fysiska planeringen så att värdena i den byggda miljön samt i landskapet bibehålls, den goda åkermarken bevaras och samhället i stort ställs om för att möta ett förändrat klimat.
Värdefulla habitat minskar, många arter är hotade och främmande arter fortsätter att spridas. Tillståndet för den biologiska mångfalden är inte hållbart och påverkan på ekosystemen fortsatt hög. Större hänsyn när resurser nyttjas, ökat skydd och skötsel av naturmiljöer och anpassade styrmedel behövs.